VAŽNA OBAVIJEST ZA OSOBE S INVALIDITETOM!

Pozivamo sve zainteresirane kojima je potrebna usluga osobne asistencije, da nam se javite što prije u udrugu

POZIV ZA PRIJAVU NOVIH KORISNIKA USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM I UDRUGA KOJE DJELUJU U KORIST OSOBA S INVALIDITETOM U REPUBLICI HRVATSKOJ

Prihvatljivi korisnici po ovom Pozivu su osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osobe s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjem u dobi od 18 – 65 godina koje nemaju već izdano Uvjerenje neovisnog tijela vještačenja o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije ili Uvjerenje Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije.

Prijava novih potencijalnih korisnika u svrhu procjene od strane Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije je preduvjet za udruge koje planiraju prijaviti projektne prijedloge s novim korisnicima usluge osobne asistencije u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. Odbor će utvrditi ispunjavaju li predloženi korisnici sve uvjete za osiguravanje usluge osobne asistencije te će ih procijeniti u skladu sa stupnjem oštećenja, te stupnjem ovisnosti o pomoći i njezi druge osobe o čemu će izdati Uvjerenje.

Korisnici usluge osobne asistencije za koje je već izdano Uvjerenje neovisnog tijela vještačenja o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije ili Uvjerenje Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije nisu dužni proći procjenu u okviru ovog Poziva.

Pozivaju se udruge da na ovaj Poziv za prijavu novih korisnika usluge osobne asistencije, prijave korisnike koje planiraju uključiti u projekt, a koji već ne posjeduju navedena uvjerenja. Ukupan broj korisnika (koji već posjeduju uvjerenje i koji će ga sada steći) ne smije premašiti ukupan broj korisnika koje udruga planira prijaviti kroz projekt. U slučaju da se pojavi potreba za zamjenom korisnika, osigurat će se izdavanje uvjerenja od Odbora tijekom provedbe projekta.

Predloženi korisnici mogu biti procijenjeni u dvije razine, u skladu sa stupnjem oštećenja, te stupnjem ovisnosti o pomoći i njezi druge osobe. Prva razina odnosi se na korisnike u potpunosti ovisne o pomoći i njezi druge osobe, a druga razina na korisnike kojima je potreban visok stupanj pomoći i njege druge osobe. Osobe koje su procijenjene u prvu i drugu razinu prihvatljive su za osiguravanje usluge osobne asistencije.

Predlaže se udrugama da kod osiguravanja pružanja usluge osobne asistencije prijavom na natječaj „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II“ prednost daju korisnicima koje će ovaj Odbor procijeniti u prvu razinu.

Nakon obavljene stručne procjene svih predloženih korisnika, Odbor izrađuje listu svih korisnika kojima će se osigurati usluga osobne asistencije, te udruzi dostavlja Uvjerenje Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije , iz kojeg je vidljivo koji su korisnici prihvatljivi za osiguravanje usluge osobne asistencije. Predviđa se da bi se sukladno raspoloživim sredstvima usluga osigurala za 280 novih korisnika.