Obilježavanje značajnih datuma

E to nam ide, zbilja, u tome smo majstori. Vidjet ćete.
Nekoliko je važnih događanja koja se odvijaju upravo povodom nekih važnijih datuma. Prvo događanje ovakvog tipa je odmah nakon održavanja skupštine udruge.
U obilježavanju Dana grada Omiša (5. mjesec), sudjelujemo s dvije akcije.
„Svileni snovi“ je izložba radova na svili. Rukom oslikani šalovi i marame, radovi su proizašli iz naših radionica.
Zatim slijedi „Narodnim običajima preko prepreka“, već tradicionalna manifestacija koja okuplja osobe i invaliditetom iz prijateljskih udruga sa područja Splitsko-dalmatinske županije. Tema je izrada autohtonih domaćih poslastica i pokazati pritom mogućnosti žena OSI. U prekrasnom ambijentu izletišta Radmanovih Mlinica, žene imaju priliku sudjelovati u izradi soparnika, poljičkog specijaliteta, fritula, kruha ispod peke, a sve to uz odličan prigodni program. Kako bi cijelo okupljanje bilo u duhu običaja, svake godine ugostimo i folklorne udruge i društva koja njeguju običaje našeg kraja, ali i šire. Važan je duh zajedništva, što je poznato vama koji ste i sami bili prisutni, a vi ostali pridružite nam se i uvjerite se kakva je moć pozitivne energije, kada ona redovno rastjera sve prijeteće oblake nad Radmanovim Mlinicama.

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa – akcija na koju smo izuzetno ponosni i ustrajni „Klik“.
Smrtnost, stradanja u prometu, epidemije su svjetskih razmjera, koja će se kako predviđa svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povećati tijekom sljedećih desetljeća, ukoliko se ne poduzmu ozbiljni koraci. Stoga pitanje sigurnosti u prometu i posljedice stradavanja doživljavaju sve veću pozornost svjetske javnosti. Sve češća stradavanja sa stravičnim posljedicama (smrtnost ili teška invalidnost), nisu „samo“ obiteljska tragedija, već i ogroman demografski, javno zdravstveni, psihološki, ekonomski problem, za cijelu zajednicu i zbog kojih naše društvo gubi neprocjenjive ljudske živote i zdravlje unesrećenih, ali i ogromna materijalna dobra. Zato je UN usvojio i pozvao na obilježavanje među svojim članicama Svjetski dana sjećanja na žrtve u prometu, svake treće nedjelje u studenom. Mi kao udruga, koja među svojim članovima ima upravo i teško nastradale u prometu, osjetili smo potrebu reagirati na brojne prometne nesreće koje se događaju u našem kraju. Stoga smo se odlučili i na jednu edukativnu akciju među mladima, učenicima završnih razreda srednje škole, jer oni su ti koji se upravo uključuju u promet, stječu svoja prva iskustva. Edukacija se provodi sa ciljem prevencije rizičnog ponašanja u prometu. Akcija je i dobila jednostavan ali i jasan naziv „Klik“ i kao takva je postala prepoznatljiva među srodnim udrugama, u medijima (SD, Tv Jadran, ?), ali i šire. Provodimo je u suradnji sa S.Š. Omiš, prometnom policijom, bajkerima, doktorima prve pomoći. Edukacija se sastoji od kratkog predavanja službenika o prometu, liječnica hitne pomoći održi kratko predavanje o tome kako se ponašati na mjestu nesreće, bilo da ste sudionik ili možda slučajni prolaznik. Najzanimljiviji dio je kada članovi naše udruge (Danijel, Teo, Ivo …) pričaju svoju priču o tome kako su nastradali (alkohol, umor, neopreznost …) i o svojoj rehabilitaciji.
Svaki put iznova svjesni smo kako nije jednostavno izići pred mlade i podsjećati se na tragične događaje, ali oni to shvaćaju i kao svoju obavezu, u nadi da će njihova priča i sudbina potaknuti na razmišljanje. Kada bi kod jednog bar pokrenuli „klik“ u glavi bili bi zadovoljni, zato im veliko hvala.

 

Obilježavanje dana grada Vukovara
Vukovar je grad heroj. Heroj našeg domovinskog rata. Osim materijalne štete, izbjeglica, ranjenika, tome svjedoči i 1700 poginulih branitelja grada Vukovara.
U suradnji sa udrugom „Prijatelj“ iz Metkovića u našem gradu provodimo akciju „Moje svjetlo za moj Vukovar“, paljenjem 1700 svijeća kao simbol sjećanja na žrtve Vukovara. Akcija se provodi i u organizaciji ostalih udruga, članica MUOSID-a. Jednako značajan je i humanitarni aspekt. Učenici u školama prikupljaju novčana sredstva kojima se pomažu potrebni u Vukovaru.

Međunarodni dan OSI 3. 12. već tradicionalno obilježavamo na nekoliko načina.
Važno nam je biti prisutan u svom gradu, da upriličimo neformalno druženje sa građanima